Продається все! Навіть історія

22 січня всі українці відзначали  ювілей - 90 років з дня проголошення Акту Соборності України. І прикро, що  в цей час історична  пам’ятка, пов’язана з цією подією, втрачає своє історичне обличчя.

 В кінці грудня 1918 р. уряд ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республіка) переїхав до Станіславова (тепер Івано-Франківськ) залишивши Львів. А 3 січня 1919 р. у театральній залі станіславського готелю «Австрія», (нині готель "Дністер"), де мешкали урядовці, пройшла перша сесія УНРади, під головуванням Євгена Петрушевича. На цій сесії була одноголосно прийнята ухвала про злуку з Українською Народною Республікою (УНР). Слід наголосити, що ця подія відбулася саме в Івано-Франківську, а не у Львові, як часто подають засоби масової інформації, оскільки Львів на той час був окупований польськими військами генерала Галлера, і тоді саме Станіславів був офіційною столицею ЗУНР.

Готель "Австрія", який був збудований у 1913 році, відноситься до пам'яток архітектури обласного значення. У жовтні 2004 року цілісний майновий комплекс готель "Дністер", що по вул.Січових Стрільців, 12,  був за рішенням суду приватизований спільним підприємством "Пері", яке пов’язується з депутатом Івано-Франківської міської ради, головою комісії з питань будівництва і архітектури, співвласником готелю "Надія" ("Україна") Мирославом Бойко. СП "Пері" за 2401 метр кв. площі заплатило навіть по тодішніх мірках "смішну ціну" - 1 млн. 315 тис. грн. (близько 260 тис. доларів) або приблизно 110 доларів за кв. метр.

У 2003-2004 рр. коли на міськвиконкомі обговорювали долю цього об’єкта, як обґрунтування потреби у приватизації називався пошук ефективного власника і інвестора. Втім, позитивне рішення щодо приватизації не було прийняте ані міськвиконкомом, ані міською радою. На допомогу бажаючим привласнити готель прийшов суд. Не зважаючи на відсутність згоди власника, судді винесли вердикт: "Продати". Ціну продажу з власником (міською радою) також ніхто не погоджував, суд призначив експертну оцінку споруди і її віддали новому власнику, як кажуть «за копійки», по залишковій вартості.

 

Отож, замість фонду комунального майна Івано-Франківська, у історичної будівлі з'явився новий власник - СП "Пері". "Ефективний власник" працює так, що нині, приватизоване за безцінь приміщення готелю знаходиться в занедбаному стані, в будинку хазяйнують орендарі. Замість вежі, фасад цієї історичної споруди прикрашає величезний банер "ОРЕНДА". А унікальна вежа з годинником, що гармонійно завершувала архітектурну помпезність цієї історичної споруди, кілька років тому згоріла. Тож, пам’ятка втратила своє історичне обличчя...

Відомо, що кожна історична і архітектурна пам'ятка охороняється державою. Тільки от не зрозуміло, а в чому ця турбота і охорона проявляється, якщо влада ігнорує руйнацію історичної споруди в якій був підписаний документ, що відкрив шлях до створення соборної  незалежної України.

Максим Скоропад для "Острова"

Статьи

Донбасс
28.04.2024
19:38

Нам некуда возвращаться: в российской истории нет периода, который можно назвать моделью для построения государственности. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе главный "философ" оккупированного Донбасса Александр Ходаковский внезапно заявил, что никаких скреп в России не было и нет, что российская история, даже в изложении Путина, не дает никаких моделей для "можем повторить". Те есть,...
Страна
27.04.2024
09:00

Театр во время войны: восстановление и новые сцены

Как театры, несмотря на все трудности, работают, гастролируют и создают новые сценические площадки, рассказываем в материале.
Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Все статьи